IMG 2079

Over Ons

Frapa Geitenkazen, dat zijn Frank en Patricia. Geitenboeren en kaasverwerkers. Dierenliefhebbers en zorgzame justepieten. Doorzetters met een hart voor ambacht en voor wat natuurlijk is. Ouders van Maaike en Edwin.

Sinds 2002 houden we geiten op onze boerderij in Kaprijke. Sinds 2017 maken en verkopen we een ruim assortiment geitenkazen. We brachten elk jarenlange ervaring in voeding, landbouw, verkoop, verwerking en kaasmakerij mee naar onze boerderij.

Zorg en liefde op de geitenboerderij

Al onze geiten zijn hier op onze boerderij geboren, we houden er gemiddeld 150. We voederen hen met een mengeling van zelf geteeld hooi, gras en maïskorrel, dat we aanvullen met krachtvoer zoals luzerne en lijnzaad van Europese origine en vrij van genetische manipulatie. Doorheen de jaren ontwikkelden we dit voederrantsoen van 65% granen. De geiten vinden het lekker, het zorgt voor een goede melkproductie én voor een zachte smaak. Goed voor geiten, boeren, klanten en onze omgeving. Zo werken we graag.

We houden de geit graag zoals ze is, natuurlijk, en dat is mét hoorns. Hoorns zorgen voor een gezonde weerstand. We geven de geiten graag veel frisse lucht en voldoende ruimte in de stal (dubbel zoveel als wettelijk verplicht).

We melken en voederen de geiten tweemaal daags, elke dag. Hét moment om contact met hen te maken, hen te observeren en tijd te maken voor een knuffel en een praatje. Want reken maar, ook geiten hebben een uitgesproken karakter. We houden ontzettend van die momenten, de geiten brengen ons rust. Terwijl de kaasverwerking onze creativiteit aanspreekt, en we veel plezier beleven aan de uitwisseling met klanten tijdens de verkoop. Zo houden we ons drukke boerenbestaan in evenwicht (of dat proberen we toch ;-)).

Ruim assortiment geitenkaasproducten vol smaak en kwaliteit

Onze geitenkazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat bijdraagt aan de zachte smaak. We maken wekelijks ongeveer dertig verschillende geitenkaasproducten. Kaasmaken is een stiel apart, die
we graag overlaten aan de zorgzame handen van een ervaren kaasmaker uit de buurt. Hij bezorgt ons de wrongel (eerste stadium van kaas) van onze geitenmelk terug, en die verwerken wij tot
ons hele assortiment geitenkazen. We werken ambachtelijk en gaan prat op de versheid van onze producten. Zo blijven ze langer houdbaar voor jou.

Met onze grote verscheidenheid aan geitenkaasproducten laten we graag zien hoe veelzijdig geitenkaas is. Zo kan je ook kiezen voor een kaasplank of tapasschotel. Sommige producten kan je ook warm in gerechten verwerken. En proefde je al hoeveboter of chocopasta op basis van geitenmelk? We combineren toegankelijke producten met kazen voor de fijnproevers. We blijven nieuwe producten ontwikkelen, een proces van proefdraaien, proeven en bijstellen. We willen blijven verrassen.

Frank zegt vaak ‘Het enige dat ik moet doen is mensen overtuigen om te proeven. Enkel om te proeven. De rest gaan vanzelf.’ We hopen dat meer mensen ervaren wat een smaakvol, veelzijdig én gezond product geitenkaas is. Geitenkaas is lactose-arm, waardoor je het makkelijk verteert. Het kan een oplossing bieden voor kinderen met reflux en mensen met darmklachten. Klanten vertellen ons vaker hun positieve ervaringen.

De meeste producten verpakken we vacuüm in enkelvoudig plastiek. Een product dat mooi oogt, lang bewaart en minimaal is verpakt. Een goede koeling draagt bij aan de kwaliteit. We zien vaker klanten met een frigobox op de markt en in de winkel. Dat maakt ons blij.

Lokale verkoop en samenwerking

We kiezen bewust voor lokale verkoop in onze hoevewinkel, op boerenmarkten en in winkels in de regio. Alle producten die we verkopen, komen van de melk van onze geiten en verwerkten we zelf. Enkel de vaste geitenkazen komen van een collega-geitenboer, die op dezelfde zorgzame en kwalitatieve manier werkt.

We zijn trots dat lokale koks met onze producten werken. Boeren en klanten krijgen weer een gezicht en band met elkaar. We genieten van die contacten en de vele positieve respons. Zo krijgen we als boeren weer meer touwtjes zelf in de hand.

We houden van samenwerken met andere producenten. We verwerken elkaars producten in onze gerechten. We kiezen elk voor kwaliteit en weten wat we hebben aan elkaar. We werken graag mee aan lokale initiatieven en delen graag onze kennis en ervaring, want boeren en ambachtelijk verwerken blijven een stiel vol uitdagingen.

We geloven en ervaren stap na stap: korte keten is een model met toekomst, voor een eerlijke landbouw, eerlijke producten en een eerlijke prijs.